Halva

Nimestään huolimatta kyseessä ei ole nyt tv:stä tuttu lakritsibrändi. Halva on eräänlainen “konvehti”, jota on valmistettu jo reilut 3000 vuotta sitten. Ei ole kuitenkaan olemassa tarkkaa tietoa siitä, mistä alkuperäinen halva on kotoisin. Toiset sanovat, että halvan valmistaminen on kehittynyt Lähi-idässä, toiset puhuvat puolestaan Intian puolesta. Tämän vuoksi halvasta on olemassa useita eri variaatioita, joista esittellen tässä nyt yksinkertaisimman tahini-halvan.

Kuten humuksen ystävät tietävätkin, tahini on seesamtahnaa. Se muistuttaa suuresti maapähkinävoita, mutta on maultaan hieman paahdetumman makuinen (eikä sen ulkonäkö ole kovin viehättävä). Toinen halvan pääainesosa on hunaja. Lisäksi riippuen halvan eri muodoista, voi siihen lisätä esimerkiksi pistaaseja tai manteleita.

Reseptin halvan valmistusaineet; tahini, hunaja sekä mantelirouhe

Reseptin halvan valmistusaineet; tahini, hunaja sekä  mantelirouhe

Kuten kuvastakin näkyy valmistysaineet ovat seuraavat;

  • tahini
  • hunaja
  • mantelirouhe (ei  kuitenkaan pakollinen)

Suhdeluvut ovat hyvinkin yksinkertaiset. Puolet tahinia, puolet hunajaa ja manteleita (tai muita sellaisia) oman maun mukaan. Sekä hunaja että tahini mitataan kattiloihin ja kumpaakin kuumennetraan. Hunaja on hyvä kuumentaa karamellimaiseksi, mutta tahinin kanssa on syytä olla tarkkana. Tahini nimittäin on mielestäni erinomaista, mikäli sen antaaa hieman paahtua lämmitettäessä, mutta se palaa pohjaan erittäin herkästi. Mikäli ei siis ole valmis ottamaan riskiä, on syytä lämmittää tahinia vain sen verran, että sen voi tuntea lämpenevän.

Hunaja luonnollisesti muuttuu notkeammaksi ja tilavuudeltaan laajemmaksi kuumennettaessa

Hunaja luonnollisesti muuttuu notkeammaksi ja tilavuudeltaan laajemmaksi kuumennettaessa

Tahini ei muutu paljoakaan kattilassa; sen ulkomuoto tosin vaikuttaa paljon epämääräisemmältä

Tahini ei muutu paljoakaan kattilassa; sen ulkomuoto tosin vaikuttaa paljon epämääräisemmältä

Kun hunaja on karamellimaista (mikäli silmämääräisesti on vaikea arvioida, voi hunajaa tipauttaa hieman kylmään veteen, jolloin sen pitäisi muodostoo jäähtyessään tahmea pallero), kattilat otetaan liedeltä. Tahini yhdistetään kuumaan hunajaan ja sekoitetaan. Aluksi seos vaikuttaa hyvinkin erottuneelta, mutta seosta ei tarvitse sekoittaa kovinkaan pitkään sen muuttuessa jo tasaiseksi. Tasaiseen seokseen lisätään mantelit, jonka jälkeen seosta sekoitetaan hyvin vielä hetken verran.

Kuten kuvasta huomaa, tahini ja hunaja ovat alkuvaiheessa hyvin erottuneita

Kuten kuvasta huomaa, tahini ja hunaja ovat alkuvaiheessa hyvin erottuneita

Sekoittamisen jälkeen seos on tasaista, jolloin voidaan lisätä mantelit ja jatkaa jälleen sekoittamista

Sekoittamisen jälkeen seos on tasaista, jolloin voidaan lisätä mantelit ja jatkaa jälleen sekoittamista

Seos on valmis kaadettavaksi muottiin, kun se alkaa jähmettyä. Riippuen halvan määrästä, voi muottina käyttää hyvin rasvattua lasikulhoa tai irtopohjaista kakkuvuokaa. Itse käytin foliovuokaa, sillä se toimii hyvänä muottina pienemmälle määrälle halvaa. Seos kaadetaan vuokaan ja tasoitetaan. Tämän jälkeen vuoka peitetään hyvin joko foliolla tai kelmulla ja laitetaan kylmään ainakin puoleksitoista vuorokautta.

Tasoitettu halva-massa odottamassa jäähdyttämistä

Tasoitettu halva-massa odottamassa jäähdyttämistä

Kun halva on viimein jäähtynyt, se kumotaan alustalle ja pilkotaan halutunkokoisiksi paloiksi. Tämän jälkeen (mikäli halvaa jää, sillä söin puolet jo loppuvalmisteluita suorittaessani) halvan voi pinota esimerkiksi rasiaan ja laittaa pakastimeen, josta sitä on helppo tarjoilla tilanteen tullen. Halvan voi tartjoilla myös heti, mutta käsittelyn vuoksi se voi olla lämmennyt ja muuttunut tahmeaksi. Pinotessa halvaa pitää muistaa voipaperi. Halvan käsittely on huomattavasti mukavampaa, kun kerrosten väliin lisää voipaperia, jolloin palat eivät tartu toisiinsa kiinni.

Muotistaan pois kumottu halva.

Muotistaan pois kumottu halva.

Halva on hyvä leikata terävällä veitsellä, jolloin sen käsittelyaika lyhenee ja se ei lämpene yhtä paljon kuin tylsemmällä veitselle käsiteltäessä

Halva on hyvä leikata terävällä veitsellä, jolloin sen käsittelyaika lyhenee ja se ei lämpene yhtä paljon kuin tylsemmällä veitselle käsiteltäessä

Valitettavasti minulla ei ole tarjota mitään estetiikan riemuvoittoista kuvaa asettelusta, sillä syötyäni puolet valmistuksen lomassa jouduin pakastamaan loput. Miltä tämä tahini-halva sitten maistuu? Mielestäni lähin maku, joka halvaa muistuttaa, on snickers-suklaapatukka. Halva ei kuitenkaan ole yhtä imelä makunautinto kuin snickers. Halvaa kannattaa nautiskella joko vahvan kahvin tai vahvan teen kanssa. Kylmässä (jääkaapista lähtien) halva säilyy pitkään. Vaikka tämä herkku ei olekaan ulkonäöltään luokseen antaumuksella kutsuva, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Makunautinto on taattu.

Smu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s