Falafel

Falafel on mitä erinomaisin ruoka, sillä sitä voi tarjota aina, hienostuneempana tai tavallisempana sekä kaikille ruokailijoille riippumatta siitä, onko kyseessä paatunut karnivoori vaiko vegaani. Falafel sopii erinomaisesti esimerkiksi pita-leivän väliin, syötäväksi sellaisenaan couscousin kanssa tai sitä voi käyttää joulupöydässä vaikkapa kinkun korvikkeena. Kuinka falafelia sitten voi tehdä?
Reseptin, jonka esittelen tässä vaihe vaiheelta, sain työkaveriltani, joka oli saanut sen puolestaan palestiinalaiselta ystävättäreltään. Koska kuitenkin olen humanisti sekä intohimoinen hyvän ruoan ystävä, kunnioitan alkuperäistä reseptiä siten, että olen tehnyt aivan minimalistisia muutoksia ohjeeseen. Falafeliin siis tarvitaan;
  • Öljyä
  • Iso sipuli
  • 3 1/2 dl kikherneitä
  • 3/4 dl grahamjauhoja
  • Pari valkosipulin kynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1/3 tl maustepippuria
  • 1/3 tl mustapippuria
  • Hieman kuivattua chiliä
  • N. dl korianteria
  • 1 rkl tahinia
  • 1 rkl sitruunamehua
Kikherne (joka kylläkin muistuttaa enemmän papua kuin hernettä) toimii falafelin pääraaka-aineena. Kikherneet pitää liottaa hyvin ennen käyttöä. Itse liotin herneitä tätä varten noin. 21 tuntia. Tämän jälkeen herneitä pitää keittää  tunnista puoleentoista. Keittäminen ja liottaminen on hyvä tehdä, sillä muutoin herneet turvottavat ja aiheuttavat närästystä. Mikäli taasen käyttää säilyke-kikherneitä, eivät liottaminen tai keittäminen ole niinkään tarpeellisia.
Liottamattomat kikherneet

Liottamattomat kikherneet

Liotetut kikherneet

Liotetut kikherneet

Ajan säästämiseksi kannattaa kikherneiden kiehuessa suorittaa muut valmistelut.
Sipuli kuoritaan ja silputaan hienoksi.
Silputtu sipuli

Silputtu sipuli

Kuivamausteet valkosipulin kera, sekä grahamjauhot mitataan valmiiksi odottamaan. Myös korianteri pilkotaan valmiiksi. Itse käytän kahta eri korianteri-lajia, jotta syntyy täyteläisempi maku.
Valkosipuli, suola mustapippuri, maustepippuri ja chili

Valkosipuli, suola mustapippuri, maustepippuri ja chili

Korianteri

Korianteri

Kun kikherneet ovat miltei kiehuneet, kuullotetaan sipuli pannulla öljyssä. Tämän jälkeen siivilöidyt herneet, grahamjauhot sekä kuivamausteet valkosipulin kera hienonnetaan monitoimikoneessa tasaiseksi seokseksi. Mikäli seos ei meinaa muodostua, voi seokseen lisätä pari ruokalusikallista vettä.
Keitetyt kikherneet

Keitetyt kikherneet

Sipuli kuullotettavana

Sipuli kuullotettavana

Kikherne massa

Kikherne seos

Seos kaadetaan kulhoon, johon lisätään kuullotettu sipulisilppu, yrttisilppu, tahini sekä sitruunamehu. Seos sekoitetaan ja vaivataan tasaiseksi massaksi.
Lopullinen massa, karkeaa mutta maukasta

Lopullinen seos, karkeaa mutta maukasta

Valmis massa pyöritellään jauhotetuin käsin falafel-pyöryköiksi. Palestiinalaiselta versiossa falafelit muotoillaan puolestaan enemmän meikäläisten jauhelihapihvien muotoon. Falafelit pyöritellään vielä jauhossa, minkä jälkeen ne paistetaan runsaassa öljyssä kauttaaltaan kauniin ruskeiksi.
Näin karkea massa muuntuu helposti pyöreiksi ja kauniiksi falafeleiksi

Näin karkea massa muuntuu helposti pyöreiksi ja kauniiksi falafeleiksi

Hyvä lisuke on couscous, joka valmistuu helposti ja nopeasti. Couscousia ja kiehuvaa vettä haudutettaviin suhteessa puolet ja puolet, lisäksi lisätään hieman sitruunamehua.
Kyytipojaksi sopii esimerkiksi kylmä “la clara” eli olutta ja sitruunalimonadia suhteessa puolet ja puolet hyvin jäähdytettyinä sekä sekoitettuna.
Couscous, falafel ja "la clara" - erinomainen yhdistelmä

Couscous, falafel ja “la clara” – erinomainen yhdistelmä

Estetiikkaan voi pyrkiä lisäämällä annoksen päälle esimerkin tavoin vaikkapa ruohosipulia.

Makunautinto ja kulinaristinen kokemus on hetkessä saavutettu.
– Smu
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s